Akıllı fabrikalarda makineler gerçekten önemli bir rol oynuyor. Yalnızca müşterilerin ve iş ortaklarının bilgilerini entegre etmek için değil, aynı zamanda özelleştirilmiş ürünlerin üretim ve montajına katılmak için de kullanılan görevlerin yerine getirilmesinden ve verilerin yorumlanmasından sorumludurlar.
Ancak otomasyon ve üretim verimliliğinde makineler büyük rol oynasa da insan hâlâ üretimin temelini oluşturuyor. Üretim sürecinin sorunsuz ilerlemesini sağlamak için makinelerin kontrolünden, programlanmasından ve bakımından esas olarak insanlar sorumludur. Akıllı bir fabrikanın amacı, insan gücünü tamamen ortadan kaldırmak değil, insanların işini daha değerli kılmaktır.
Bu, teknolojinin uygulanması yoluyla insanların basit tekrarlayan işlere bağlı kalmak yerine, stratejik planlama, yenilikçi tasarım ve karmaşık sorunları çözme gibi daha üst düzey düşünme etkinliklerine odaklanabileceği anlamına gelir. Akıllı fabrika, insan-makine işbirliğini gerçekleştirmeyi, ilgili avantajlardan tam olarak yararlanmayı ve üretim verimliliğini ve ürün kalitesini ortaklaşa geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Akıllı fabrikalar aynı zamanda verilerin entegrasyonunu ve kullanımını da vurgulamaktadır. İşletmeler, üretim sürecindeki verileri toplayıp analiz ederek üretim durumunu daha iyi anlayabilir, olası sorunları tahmin edebilir ve üretim sürecini optimize edebilir, böylece daha verimli kaynak kullanımı ve maliyet kontrolü elde edebilirler. Akıllı fabrikalar çalışmak için makinelere güvense de, üretimin rolü insan hala vazgeçilmezdir.
Akıllı fabrikanın gerçek değeri, insan-makine işbirliğinin gerçekleştirilmesinde, insan emeğinin değerinin arttırılmasında ve imalat sanayinin daha verimli ve sürdürülebilir bir yönde gelişiminin teşvik edilmesinde yatmaktadır.